Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Φωνές της πόλης. Ιστορικές διαδρομές με θεατρικά δρώμενα

Το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών, του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, οργανώνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Φωνές της πόλης. Ιστορικές διαδρομές με θεατρικά δρώμενα” το οποίο απευθύνεται σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα αποβλέπει, στο πλαίσιο του εορτασμού 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης μας, σε μια εκπαιδευτική δράση που δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να προσεγγίσουν βιωματικά την ιστορία της Θεσσαλονίκης, να διερευνήσουν τις έννοιες της πόλης και του ενεργού πολίτη, να ενδιαφερθούν για τα κοινά, να εμπνευστούν, να δημιουργήσουν, να αγαπήσουν την πόλη.
Πρόκειται για έναν περίπατο με θεατρικά δρώμενα από φοιτητές και αποφοίτους του Τμήματος Θεάτρου. Ο περίπατος διατρέχει το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης με στάσεις σε επιλεγμένα μέρη, ώστε οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με σημαντικές στιγμές της ιστορίας και της πνευματικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης, να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν και να οραματιστούν το μέλλον της πόλης. Ο περίπατος βασίζεται στη θεωρία και στην πρακτική της “περιπατητικής παράστασης” (walking performance) που προσφέρει τη δυνατότητα να βιωθεί και να διερευνηθεί το νόημα της πόλης.
Κάθε περίπατος έχει διάρκεια περίπου τρεις ώρες με την εξής διαδρομή: Άγιος Δημήτριος, Πλατεία Δικαστηρίων, Πειραματικό Σχολείο Α.Π.Θ., Αχειροποίητος, Μπέη Χαμάμ. Με το πέρας του περιπάτου, οι μαθητές συνομιλoύν με τον καλεσμένο της ημέρας, που είναι κάθε φορά ένα πρόσωπο με δράση στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης. Οι μαθητικές ομάδες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, προκειμένου να αξιοποιήσουν περαιτέρω την εμπειρία τους από τον περίπατο, θα δημιουργήσουν ένα έργο, π.χ. μια ερευνητική εργασία, ένα έργο λογοτεχνικό, εικαστικό, μουσικό, θεατρικό, κ.ά. και θα το παρουσιάσουν σε ειδική εκδήλωση που θα οργανώσει το Τμήμα Θεάτρου σε συνεργασία με το Δήμο την άνοιξη.
Οι περίπατοι άρχισαν στις 8 Νοεμβρίου 2012 και θα συνεχιστούν ως το Μάρτιο του 2013, για να δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχουν πάνω 30 μαθητικές ομάδες που ανήκουν σε σχολικές μονάδες του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών ακόμη σχολείων που δεν ανήκουν στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς αυτών των σχολείων πραγματοποιήθηκε περίπατος το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, θα λειτουργεί το blog “Φωνές της πόλης”, μέσου του οποίου όλες οι ενδιαφερόμενες ομάδες μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη του προγράμματος και να αντλούν πληροφορίες και ερεθίσματα. Το blog θα φιλοξενήσει ποικίλο υλικό σχετικό με τη Θεσσαλονίικη, το οποίο θα προσφέρουν τόσο οι καλεσμένοι του προγράμματος όσο και οι συμμετέχουσες μαθητικές ομάδες. Αναμένεται, επομένως, ότι το blog θα αποτελέσει έναν χώρο γόνιμο για τη ζύμωση ιδεών και διαλόγου σχετικά με την πόλη μας. Το blog είναι προσβάσιμο μέσα από την ιστοσελίδα του Τμήματος Θεάτρου www.thea.auth.gr καθώς και από την ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΠΑΤΩΝ 2012
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012
8 , 9 10, 13, 14 , 20, 21, 28, 30

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012
5, 7, 11, 12, 17, 18

Σχεδιασμός, οργάνωση και συντονισμός
Άβρα Αυδή Μελίνα Χατζηγεωργίου

Εμψυχωτές
Αλίκη Ατσαλάκη, Κατερίνα Βαλάνη, Πέλα Καλαϊτζίδου, Ειρήνη Κυριακού, Πέτρος Παπαζήσης, Αναστασία Σιωπίδου, Γιώργος Σοφικίτης, Γεωργία Χουχούμη


Πηγή: www.thea.auth.gr

1 σχόλιο: