Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2012

Ζ' ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Το Άγιον Όρος στα χρόνια της Απελευθέρωσης

Έκθεση | εγκαίνια 15-11-2012 | Αγιορειτική Εστία (Κτίριο Νεδέλκου)

Συνέδριο | 23, 24 & 25-11-2012 | Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου ΘεσσαλονίκηςΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΠΛΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

(26 Οκτωβρίου - 2/15 Νοεμβρίου 1912)

Η Αγιορειτική Εστία συνεορτάζει την διπλή Επέτειο της Εκατονταετηρίδας από την Απελευθέρωση, της Θεσσαλονίκης και του Αγίου Όρους, καθώς τα ιστορικά εκείνα γεγονότα απέχουν μόνο ελάχιστες ημέρες, ενώ επιδιώκει να σηματοδοτήσει με την διπλή γιορτή, έστω και συμβολικά, την μακραίωνη πολιτιστική, πνευματική, οικονομική και ιστορική σχέση μεταξύ της Αθωνικής Πολιτείας και του Μητροπολιτικού κέντρου, που αιώνες διατήρησε ως το κύριο χαρακτηριστικό της γνώρισμα η Θεσσαλονίκη.

Οι διεθνείς εκδηλώσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό εκδηλώσεις πολιτιστικές, επιστημονικές και εκδοτικές, αναδεικνύουν τον σταθερό για περισσότερο από 12 χρόνια χαρακτήρα των δραστηριοτήτων της Αγιορειτικής Εστίας, ως του επιστημονικού και πολιτιστικού φορέα, που ίδρυσαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Αγιορειτική Κοινότητα, με στόχο και σκοπό να ερευνά, να αναδεικνύει και να προβάλλει τον πλούτο του μοναδικού πολιτιστικού και πνευματικού κληροδοτήματος της Μοναστικής Πολιτείας και των σχέσεων μεταξύ αυτής και της Θεσσαλονίκης, σχέσεων σταθερών, που διαρκούν εδώ και δέκα και πλέον αιώνες.

Στην διοργάνωση των εκδηλώσεων αυτών συμμετέχουν ως συνδιοργανωτές, το Γαλλικό προξενείο για την Θεσσαλονίκη και η Fontation Hellenique, για τις δράσεις στο Παρίσι, συμμετέχουν δε το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το Musee Albert Kahn, τo Centre Gabriel Millet- Phototheque, και τα L’ etablissement de communication et de production audiovisuelle de la defence-Αρχεία της Στρατιάς της Ανατολής από το Παρίσι , καθώς και το Μουσείο Ιστορίας των θρησκειών της Αγίας Πετρούπολης.Οι εκδηλώσεις που ξεκινούν τον προσεχή Οκτώβριο και περιλαμβάνουν:

Α. Την παρουσίαση του Επετειακού Τόμου με τίτλο «Το Άγιον Όρος στα χρόνια της Απελευθέρωσης», με την ευκαιρία και της άφιξης στην Θεσσαλονίκη της ιεράς Εικόνας του «Άξιον Εστί», από το ναό του Πρωτάτου, την οποία θα συνοδεύει σε πλήρη σύνθεση η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους με επικεφαλής τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Μάξιμο Ιβηρίτη, ως ευλογία και τιμή προς την εορτάζουσα Θεσσαλονίκη.

Τον Τόμο επιμελήθηκε η Επιστημονική Επιτροπή, που εποπτεύει του συνόλου των εκδηλώσεων, με επικεφαλής των Διευθυντή του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ Κρίτωνα Χρυσοχοΐδη και μέλη τους Πανοσ. Γέροντα Νικόδημο Αγιοπαυλίτη, Πλούταρχο Θεοχαρίδη Αρχιτέκτονα, Φωκίωνα Κοτζαγεώργη Επ. Καθηγητή Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ, Ιωακείμ Παπάγγελο Δρ. Αρχαιολόγο και Μίλτο Πολυβίου Δρ. Αρχιτέκτονα.

Η έκδοση περιλαμβάνει 13 επιστημονικά κείμενα και ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό (ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΥ ΤΟΜΟΥ).

Β. Την Έκθεση ιστορικής Φωτογραφίας για την Θεσσαλονίκη και το Άγιον Όρος, με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη και το Άγιον Όρος στην Ανατολή του 20ου αιώνα», με φωτογραφίες από τα φωτογραφικά Αρχεία φορέων της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, με εξαιρετικό ιστορικό, αισθητικό και τεχνικό ενδιαφέρον, αναδεικνύοντας χαρακτηριστικά στοιχεία της Θεσσαλονίκης και του Αγίου όρους, λίγο πριν λίγο μετά την Απελευθέρωση.

Στην Έκθεση θα παρουσιαστούν φωτογραφίες για το Άγιον όρος και την Θεσσαλονίκη του Γιώργου Λαμπάκη ιδρυτικού στελέχους της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρίας, από τα φωτογραφικά Αρχεία του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, του Fred Boissonnas από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, του κορυφαίου Γάλλου Βυζαντινολόγου Gabriel Millet από την Ecole Pratique des Hautes Etudes, των Fernand Cuville, Stephane Passet, Auguste Leon και Leon Busy από το Μουσείο Albert Kahn, φωτογραφικά και κινηματογραφικά Αρχεία της Στρατιάς της Ανατολής και του Νikodim Kondakov του γνωστού Ρώσου περιηγητή και βυζαντινολόγου, που συμμετείχε σε μια από τις επισκέψεις του Millet στο Άγιον Όρος, συνεργάστηκε μαζί του και παρέλαβε μέρος του φωτογραφικού του αρχείου, από το Μουσείο ιστορίας των θρησκειών της Αγίας Πετρούπολης φωτογραφίες από το άλμπουμ του Μεγάλου Δούκα Κωνσταντίνου ως συμμετοχή του Ρώσικου Προξενείου της Θεσσαλονίκης.

Την Έκθεση θα συνοδεύουν προβολές κινηματογραφικών ντοκουμέντων της εποχής, για το Άγιον Όρος και την Θεσσαλονίκη.

Θα κυκλοφορήσει δίγλωσσος Κατάλογος (Ελληνικά-Γαλλικά), με τις φωτογραφίες της έκθεσης, κείμενα σχετικά με τους συμμετέχοντες φορείς, τις φωτογραφίες τεχνοκριτικό σημείωμα της Επιμελήτριας της Έκθεσης Αγγελικής Γραμματικοπούλου και ένα επιστημονικό κείμενο για τις διαχρονικές ιστορικές σχέσεις Θεσσαλονίκης και Αγίου Όρους και την σημασία των ντοκουμέντων της Έκθεσης, από τον αρχιτέκτονα Φαίδωνα Χατζηαντωνίου.

Το προσεχές έτος η Έκθεση θα παρουσιαστεί στο Παρίσι φιλοξενούμενη στο Κέντρο Πολιτισμού της Σερβίας, απέναντι από το Κέντρο Ζώρζ Πομπιντού, και ενδεχομένως στην Αγία Πετρούπολη, σε συνεργασία με το Μουσείο Ιστορίας των θρησκειών.

Γ. Το Ζ΄ Διεθνές Συνέδριο της Αγιορετικής εστίας θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 23-24-25 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Το Άγιον Όρος στα χρόνια της Απελευθέρωσης» και θα ενσωματώσει δύο στρογγυλά τραπέζια, το πρώτο με θέμα του το πολύτιμο έργο του Γάλλου βυζαντινολόγου Γκαμπριέλ Μιλλέ και συνομιλητές διακεκριμένους μελετητές του έργου του, από την Γαλλία και την Ελλάδα και το δεύτερο την λεγόμενη «Ναζαρηνή Ζωγραφική», την ζωγραφική, κοσμική και θρησκευτική του πρώτου ελληνικού κράτους, η οποία για ένα μικρό διάστημα κυριάρχησε και στην αγιογραφική παραγωγή του Αγίου Όρους. (ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΑΠΕΖΩΝ).

Δ. Μια φωτοαναστατική έκδοση σπανίου πλέον βιβλίου, στην σειρά «Αθωνικά Ανάλεκτα». Πρόκειται για την έκδοση του έτους 1887 των περιηγητικών εντυπώσεων του Άγγλου περιηγητή Athelstav Riley με τίτλο «Athos or the Mountain of the Monks» και εισαγωγικό κείμενο σχολιασμού, του αρχιτέκτονα Πλούταρχου Θεοχαρίδη.

Ε. Τέλος το σύνολο των εκδηλώσεων θα συνοδεύει Αναμνηστικός Φάκελος με τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες γκραβούρες του βιβλίου του Athelstav Riley.Το έργο αυτό εντάχθηκε από την ΕΔΑ/ΠΚΜ με την Πράξη Η μεγάλη πνευματική και πολιτιστική παρακαταθήκη του Αγίου Όρους στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία-Θράκη» 2007-2013 και συνεπώς όλες οι εκδόσεις είναι εκτός εμπορίου και η είσοδος στις εκδηλώσεις ελεύθερη.

εφημερίδα Αγγελιοφόρος, Κυριακή 19-02-2012
Πηγή: http://www.agioritikiestia.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=211%3A2012-03-01-11-51-08&catid=29%3Ataepistimonikasunedria&Itemid=205&lang=el

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου