Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Υποστηρικτικό υλικό για τη διδασκαλία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Αν και για το θέμα της Βυζαντινής Ιστορίας σε σχέση αναλογικά με άλλα γνωστικά αντικείμενα, δεν υπάρχει το εύρος αξιόπιστων πληροφοριών που μπορούν να αντληθούν από το διαδίκτυο, σταχυολογούμε υλικό από ιστοσελίδες κυρίως του εξωτερικού (σημειώνεται σχετική έλλειψη σε πρωτοβουλίες από τη χώρα μας... θα πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι όσοι ενδιαφερόμαστε για τον εξυγχρονισμό της εκπαίδευσης στην Ελλάδα). 

Photo credits: http://byzantium.seashell.net.nz/index.php
Το περιεχόμενο των ιστοσελίδων μπορούμε να το χωρίσουμε σε: βίντεο, podcast, κείμενα, χάρτες, προγραμματισμό μαθημάτων.



Ενδιαφέρουν έχουν εποπτικά βίντεο με θέμα την ιστορία της βυζαντινής αυτοκρατορίας
έχοντας ως προσέγγιση την (υπερ) συνεπτυγμένηστα όρια της γενίκευσης και τάχιστη μετάδοση της γνώσης. Αλλά πια με την υπερπληθώρα των πληροφοριών μήπως είναι μία καλή λύση για τους μη ειδικούς;

1.1) Βίντεο με "animated" χάρτες της συνέχειας, αν το καλοσκεφτεί κανείς, της κεντρικής εξουσίας από τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.


1.2) Μία πιο "fancy" προσέγγιση σε βίντεο της βυζαντινής ιστορίας, αξίζει να χαζέψετε και ορισμένα από τα άλλα topics τους:


2) Σε σχετικά όμοιο στυλ είναι η μορφή του podcast. Το site http://thehistoryofbyzantium.com/ φιλοδοξεί να δώσει σε μορφή επισοδίων όλη την ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

3) Πιο συμβατικές μορφές είναι τα site με πληροφοριακό υλικό. Για παράδειγμα το http://byzantium.seashell.net.nz/index.php προσφέρει κείμενα με στοιχεία για την ιστορία και την οργάνωση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, βιβλιογραφία, καθώς και χάρτες με τη βυζαντινή επικράτεια ανά ορισμένες χρονολογίες.

Πιο συμβατικό είναι ένα ελληνικό site, το http://www.byzantium.xronikon.com/index.html,  που όντας ουσιαστικά μία βάση δεδομένων παρέχει στοιχεία για όλους τους αυτοκράτορες και τις μάχες. Ωστόσο ο ιστότοπος φαντάζει ημιτελής και χρειάζεται εκσυγχρονισμό.

4) Προετοιμασία μαθήματος (και με χρήση εκπαιδευτικού υλικού: βίντεο από το youtube που παρουσιάζουν την ιστορία του Βυζαντίου). Η προετοιμασία μαθήματος που παραθέτουμε δεν αφορά τα ελληνικά εκπαιδευτικά συμφραζόμενα καθώς προορίζεται για άλλο σχολικό πρόγραμμα, ωστόσο είναι χρήσιμο για μερικές ιδέες: http://thebyzantineempire.wikispaces.com/Lesson+1


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου